HMong King Palace en Sa Phin-markt in Ha Giang – Een bezoekersgids

Het HMong King Palace in Sa Phin was de voormalige residentie van de koningen van de Vuong-dynastie. Nu een van de geweldige stops langs de Ha Giang loop, waar je meer te weten kunt komen over het verleden van Ha Giang en de Hmong-minderheid die hier vroeger regeerde. Daarnaast kun je in deze stad ook eens per week de lokale Sa Phin-markt vinden.

Over HMong King Palace

Eeuwen geleden migreerden de Hmong-mensen van China naar Noord-Vietnam en regeerden het grootste deel van de provincie Ha Giang. De Hmong regeerden de regio vanaf de 19e eeuw, eerst als vazallen van de Nguyen-koningen en later als bondgenoten van de Fransen tijdens de Franse koloniale tijd, die hen zelfs erkenden als een van de heersers van deze regio.

In het jaar 1898 begonnen Chinese handelaren, met goedkeuring van de Franse heersers, met het bouwen van een houten paleis in Sa Phin voor de HMong-koningen volgens de principes van feng shui, de filosofie die leert dat het milieu het geluk in het leven beïnvloedt. Dit is ook de reden waarom het paleis veel invloed heeft van de Chinese architectuur in combinatie met de lokale HMong cultuur. Het paleis was rond 1903 klaar.

Het paleis heeft 8 jaar nodig gehad om te bouwen en bestaat uit maar liefst 64 kamers verdeeld over 10 gebouwen met twee verdiepingen en drie open binnenplaatsen. De binnenkant is versierd met afbeeldingen van heilige dieren zoals een draak, schildpad, eenhoorn en feniks om de welvaart van het gezin te laten zien.

De familie HMong die in dit paleis woonde, werd zeer welvarend en machtig dankzij de handel in goederen, vooral van opium, aangezien dit gebied een belangrijke handelsrelatie voor opium was. Ze regeerden het gebied tot Vietnam in 1945 weer onafhankelijk werd. De monarchie werd afgeschaft nadat Thanh in 1962 stierf. De nakomelingen van deze familie leven nog, maar het paleis wordt niet meer bewoond.

Sa Phin-markt

Sa Phin, de stad waar u het HMong King Palace kunt vinden, is ook een bezoek waard. Het ligt op slechts 2 km van de Chinese grens. Het hoogtepunt van de stad is echter de lokale kleurrijke minderhedenmarkt die één keer per week wordt gehouden. De Sa Phin-markt wordt elke week om de zes dagen achterwaarts gehouden. Dit betekent dat als de markt deze week op zondag wordt gehouden, de volgende week op zaterdag zal zijn en de week daarna op vrijdag, donderdag, etc.

Op deze markt vind je veel kleurrijk geklede minderheden uit dorpen rondom die hier komen handelen. Je ziet ze met volgeladen manden op hun rug, om landbouwgereedschap, voedsel, huishoudelijke artikelen en andere essentiële benodigdheden die ze nodig hebben voor hun gezin de rest van de week te verkopen en te kopen tot de volgende markt. Het is geweldig om te zien hoe de lokale minderheden met elkaar onderhandelen en socializen, want de markt is ook een plek om te drinken, vrienden te maken en misschien zelfs een romance te vinden. De Sa Phin-markt is een geweldige sfeer zoals een wekelijks festival, dus zorg ervoor dat je het bezoekt als je op de marktdag in Ha Giang bent.

Tip! Als je niet op de juiste dag in Ha Giang bent voor de Sa Phin-markt, kijk dan eens naar deze andere markten in Ha Giang.

Hoe kom je in Sa Phin

Sa Phin ligt op slechts 15 km van Dong Van en op 132 km van de stad Ha Giang. Al deze steden zijn met elkaar verbonden via dezelfde weg, de QL4C. Het wordt aanbevolen om een ​​motorfiets of een eigen auto te nemen om naar Sa Phin te rijden, zodat u onderweg kunt stoppen bij enkele van de beste hoogtepunten van Ha Giang. De markt ligt net langs de hoofdweg en het HMong King Palace, je moet een afslag nemen naar een andere weg in het dorp, maar er zijn duidelijke borden die je in de goede richting wijzen.

Als je vanuit Hanoi komt, moet je eerst een bus nemen van Hanoi naar de stad Ha Giang, wat ongeveer 6 tot 7 uur duurt.

Tip! Wil je Sa Phin bezoeken met een professionele gids achterop de motor of wil je met een eigen auto met chauffeur gaan? Bekijk onze Ha Giang loop tour. Deze tour brengt je ook naar vele andere hoogtepunten rond Ha Giang.

Andere bezienswaardigheden rond HMong King Palace

De Sa Phin-markt en HMong King Palace zijn slechts twee van de vele beste dingen om te doen in Ha Giang. Dicht bij de stad vind je Dong Van en zijn Old Quarter en de weg van Sa Phin naar Lung Cu, het meest noordelijke punt van Vietnam, is een van de meest verbluffende routes die je kunt rijden. Op de weg van Ha Giang City naar Sa Phin passeer je de schilderachtige Tham Ma Pass en de prachtige Sung La-vallei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top