20 Vietnam tips voor de perfecte reis

Ben je van plan om een rondreis te maken door Vietnam? Lees dan deze 20 beste Vietnam tips.

1. Hoe lang moet je gaan

Zo lang mogelijk! Helaas ben je vaak gebonden aan een vakantieperiode, waardoor je maar een bepaalde tijd kunt gaan. In drie weken kun je hoogtepunten zien, maar wil je meer van de gebaande paden heb je meer tijd nodig. Het is daarom belangrijk dat je de juiste planning maakt en bepaal goed van te voren wat je wilt zien.

Een handige Vietnam reistip is als je maar twee weken de tijd hebt of minder, is om er dan voor te kiezen om een bepaalde regio te kiezen en niet door heel Vietnam te gaan reizen. De indrukwekkendste natuur en beste cultuur vind je in Noord Vietnam.

2. Reisinspiratie

Als je weet hoe lang je wilt gaan is het tijd om te gaan oriënteren wat je kunt zien en doen in Vietnam. Vietnam is waarschijnlijk een heel onbekend land voor je, dus het is moeilijk waar je moet beginnen. Wij hebben daarom een tal van lijstjes gemaakt vol interessante Vietnam tips. Hier een klein overzicht:

Bekijk hier alle Vietnam reisinspiratie.

3. Wat mag je niet overslaan

Er zijn altijd een aantal dingen en bestemmingen die je echt niet over mag slaan. Maar Vietnam heeft zo veel bijzondere plekken, dat je helaas toch iets moet skippen.

De provincie Ha Giang is de meest prachtige regio van het land, met torenhoge bergen en lokale minderheidscultuur. Hoi An is misschien wel de mooiste en meest sfeervolle stad van Zuidoost Azië. Een boottocht door Halong Bay mag ook niet ontbreken. Maak een wandeling door de rijstvelden van Sapa, fiets door de vallei van Mai Chau, bezoek de drijvende markten van de Mekong Delta, rij over de Hai Van Pass, relax op het strand van Bai Xep.

Bekijk ook de ultieme bucketlist: Top 20 beste dingen om te doen in Vietnam

4. Vergeet je visum niet!

Een reis naar Vietnam dient de nodige voorbereidingen. Belangrijke Vietnam tip: regel je visum op tijd! Wanneer je naar Vietnam reist heb je een visum nodig en deze moet je van te voren regelen. Je kunt tegenwoordig eenvoudig een e-visa aanvragen voor 1 maand. Wil je langer, dan kun je een visum on arrival regelen voor 3 maanden. Een minder populair alternatief is een visum regelen via de Vietnamese ambassade in Den Haag.

5. De juiste route

Begin je in Ho Chi Minh City of in Hanoi; reis je van noord naar zuid of van zuid naar noord. De populairste route is van zuid naar noord om meerdere redenen. Noord Vietnam is het mooiste gedeelte, die wil je graag voor op het laatst bewaren. Daarnaast is noord conservatiever en ruwer, waar Zuid Vietnam juist Westelijker is. Dit geeft je een zachtere landing om te wennen aan de cultuur.

6. Het boeken van de juiste vlucht

Als je de route hebt bepaald kun je de vlucht gaan boeken. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Hier een paar handige Vietnam tips om je vlucht te boeken:

  • Er zijn geen rechtstreekse vluchten van Nederland naar Vietnam. Je dient minimaal één keer over te stappen: met KLM stop je in Singapore of Kuala Lumpur, et Emirates in Dubai, met Vietnam Airlines in Frankfurt, met AeroFlot in Moskou, etc.
  • Zoek je een goedkoop vliegticket? Probeer flexibel te zijn in de vertrek data en gebruik meerdere zoekmachines.
  • Boek je vlucht op tijd.
  • Vlieg je vanuit Azië? Dam kun je gebruik maken van de goedkope regionale verbindingen zoals Jetstar, Tiger Airways en Air Asia. Houd er rekening mee dat bij een standaard ticket geen incheck bagage inbegrepen zit.

Vind hier meer Vietnam tips over vliegtickets.

7. Van A naar B

Vergis je niet hoe groot Vietnam is. Afstanden tussen bestemmingen kunnen heel groot zijn en de wegen en het verkeer zorgen dat je veel langer onderweg bent, dan vergelijkbare afstanden in Nederland. Het is niet moeilijk om tussen steden te reizen, want Vietnam heeft gelukkig een uitgebreid vervoersnetwerk. Er zijn maar liefst 6 budget vliegtuigmaatschappijen in Vietnam. Een reis van Ho Chi Minh City naar Dalat heb je al vanaf €20.

Er is een treinverbinding tussen het noordelijke Hanoi en zuidelijke Ho Chi Minh City. De kwaliteit van de trein is vrij goed, alleen kan de trein niet heel snel rijden. Het hele uitgebreide netwerk van bussen brengen je naar alle uithoeken van het land en zijn ook nog eens spot goedkoop. Een goed Vietnam tip zijn de nachtbussen. Je reist ‘s nachts naar je volgende bestemming, wat je een dag reizen bespaard.

Vietnam tips:

8. Jouw reisbudget

De hoeveelheid geld wat je uitgeeft heeft te maken met jouw levensstandaard. Verblijf je in een mooi hotel of een goedkoop hostel. Maak je een binnenlandse vlucht of pak je de bus. En eet je bij een straatstalletje of in een goed restaraunt. Wat voor type reiziger je ook bent, verwacht dat de kosten veel lager zijn dan in Nederland. Hieronder een kleine schatting.

Laag budget Gemiddeld budget Hoog budget
Dagelijks vanaf €15 €40 €100
Accommodatie €5 €20 €60
Eten en drinken €4 €10 €20
Lokaal vervoer €2 €5 €20
Vervoer tussen steden €5 €15 €40
Activiteiten €5 €25 €50

9. Blijf bereikbaar met een Vietnamese simkaart

Tegenwoordig is het prettig en normaal om bereikbaar te blijven tijdens je reis. Wil je niet afhankelijk zijn van een wifi signaal, koop dan een Vietnamese simkaart.

Met een simkaart ben je overal online. Handig als je iets wilt vertalen, de weg zoekt, je hotel wilt boeken of je vrienden en familie jaloers wilt maken met prachtige foto’s.

Vietnam tip: Hoe koop je een Vietnamese simkaart

10. Opletten tijdens je reis

Vietnam is niet zo veilig als Nederland. Gelukkig hoef jij je geen zorgen te maken over geweld en berovingen in Vietnam. Alleen in de de grote steden komt het soms voor dat iemand op een scooter voorbij rijd en snel iets uit je hand probeert te pakken. Maar criminaliteit richting toeristen is heel minimaal.

Echter waar je wel heel erg op moet letten is het chaotische verkeer. Auto’s, motors, scooters, vrachtauto’s, bussen, fietsers en wandelaars. Alles gaat door elkaar en het lijkt of er geen verkeersregels zijn.

Andere Vietnam tips: Het water uit de kraan kun je niet drinken. Neem insectenwerende spray mee voor met name tegen muggen.

11. Houd rekening met het weer

Vietnam kent maar twee seizoenen. Het droogseizoen en het regenseizoen. Wat de naam al zegt, tijdens het droogseizoen valt er geen tot bijna geen regen en tijdens het regenseizoen valt er heel veel regen.

Belangrijke Vietnam tips! Het droge- of natteseizoen is niet gelijk in heel het land. Met name in het midden Vietnam begint het regenseizoen veel later. Houd er ook rekening mee, dat ondanks het land in een tropisch klimaat bevind, dat in de winter periode in het in noorden gewoon koud kan worden.

Vietnam tip: Bekijk het weer per regio in beste reistijd Vietnam.

13. Geld en pinnen

De munteenheid die gebruikt wordt in Vietnam is de Vietnam Dong; 1 euro is ongeveer 26.000 VND. Een handige tip is om een conversie app op je telefoon te zetten, zodat je door snel om te rekenen een beter beeld krijgt hoeveel alles kost.

Houd er rekening mee dat betalen met losgeld bij veel restaurants en winkels de standaard is en er geen pinautomaten aanwezig zijn. In grote restaurants, reisbureaus en hotels wel. Ook goed om te weten is dat je maar een maximaal bedrag kunt pinnen bij elke bank.

14. De leukste souvenirs

Ben je van plan een souvenir te kopen in Vietnam dan heb je genoeg keuzen. De koloniale hoed is populair, maar moeilijk mee te nemen mits je het in het vliegtuig draagt. Vietnam is ook één van de grootste exporteurs van robusta koffie. Ga je naar Hoi An, kun je daar kleding op maat laten maken. In het noorden van Vietnam kun je spulletjes kopen van bergstammen. Het is niet alleen leuk om mee te nemen, maar je steunt er ook de lokale bevolking mee.

14. Wat moet je doen op elke bestemming

Na het zien van de reisinspiratie en lijsten van mooie bestemmingen te hebben gemaakt, die je ook nog te plannen wat je gaat zien en doen op elke plek. Je kunt hiervoor deze website gebruiken. In het menu bij bestemmingen klik je op de bestemming waar je heen wilt gaan om alle reistips en artikelen te vinden over die bestemming. Je vind er tips over wat te eten, waar te verblijven en de gaafste dingen die je moet doen.

15. Probeer het beste eten

Vietnamees eten behoort tot één van het beste eten in de wereld. Je zult hier automatisch wat van meekrijgen, maar om er echt optimaal van te profiteren is het handig om je er meer in te verdiepen. Bekijk bijvoorbeeld deze lijst van 20 beste Vietnamese gerechten.

Er is ook een eenvoudigere manier om het beste eten te proberen in combinatie met een geweldige ervaring.

16. Bereid je voor om te onderhandelen

Onderhandelen over de prijs in Nederland komt bijna niet voor. Echter in Zuidoost-Azië is het de normaalste zaak van de wereld. Vooral als je een buitenlander bent krijg je over het algemeen een hogere prijs. Als je niet onderhandelt, betaal je altijd veel meer dan je technisch zou moeten doen en uiteindelijk creëert dit zelfs een cultuur van te veel betalen.

17. Leer de taal

Je kunt natuurlijk niet even de Vietnamese taal uit je hoofd leren. Maar het is toch handig om een aantal basis woorden te kennen wat het communiceren makkelijker maakt. Ga er namelijk maar van uit dat het grootste gedeelte van de bevolking geen Engels spreekt.

Reistip: Leer een aantal basis woordjes Vietnam en de uitspraak via onze Vietnam taal pagina.

18. Accommodaties in Vietnam

De accommodaties die je kunt vinden in Vietnam verschillen van luxe resort en mooie hotels, tot hostels en lokale hotelletjes. Met name in de grootste steden zoals Hanoi, Ho Chi Minh City en Da Nang heb je veel aanbod. Natuurlijk hoe meer afgelegen je gaat, hoe minder aanbod. Maar ook de kwaliteit wordt een stuk minder. Je vind in de minder grote toeristische plaatsen meer typische Vietnamese hotels met stenen tegen vloeren, kalen muren en harde bedden.

Er is één begrip dat je veel in Vietnam hoort en dat zijn de homestays. Dit zijn vaak huizen van bergstammen in noord Vietnam (etnische minderheidsgroepen) die een kamer ter beschikking stellen voor toeristen. Stel je niet te veel voor van de accommodatie; heel basic, vaak gebouwd van houten platen. Maar het is een hele unieke ervaring!

Het principe homestay vind je overal in Vietnam, maar dit kunnen ook vaak normale huizen zijn en soms zelfs hotelachtige gebouwen. Vooral in het noorden vind je de echte homestays van minderheden.

19. Wat je moet meenemen

Vietnam heeft een tropisch klimaat. Dit betekent een seizoen met veel regen en een seizoen dat het erg droog is. Het ligt dus voor de hand dat je genoeg kleding tegen de regen meeneemt. Vergis je ook niet in de temperaturen. In het uiterste zuiden in de Mekong Delta en Ho Chi Minh City is het het hele jaar waar/heet weet. Kleed je dus hier op. Maar in het noorden het in de centrale hooglanden, rond Dalat, kan het zeker in de winter flink afkoelen, naar temperaturen onder de 10 graden. Zorg dat je in deze tijd warme kleding meeneemt. Het beste kun je geen dikke jassen en truien meenemen, maar draag kleding in lagen.

Andere Vietnam tips wat je echt moet meenemen zijn anti muggen en insecten spray, zonnebrandcrème, goede wandelschoenen, slippers en diarreeremmers.

Bekijk hier de volledige lijst: Vietnam paklijst

20. Malaria en vaccinaties

Het is handig om te weten of je malaria tabletten of vaccinaties nodig hebt tijdens je rondreis in Vietnam. Malaria komt heel weinig voor in Vietnam en het is daarom alleen aan te raden om een noodkuur mee te nemen als je afgelegen gebieden in gaat; bekijk de malariakaart hier.

Er zijn geen verplichte inentingen voor Vietnam, echter zijn er wel aanbevolen inentingen zoals DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A.

Belangrijk: Vraag dit altijd na aan jouw huisarts of de GGD.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?