Rijstvelden in Sapa – 5 beste plekken & rijstseizoen

Sapa heeft enkele van de meest verbluffende rijstvelden in Vietnam. En niet voor niets! De rijstvelden in Sapa zijn indrukwekkend gebouwd in terrassen langs de hoge bergen, waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn.

De beste reistijd om de terrasvormige rijstvelden in Sapa te bezoeken

Het is belangrijk om in het juiste seizoen de rijstvelden van Sapa te bezoeken, want gedurende sommige maanden zijn er helemaal geen rijstvelden en in andere maanden kan de temperatuur dalen tot 10 graden. De beste tijd om de terrasvormige rijstvelden van Sapa te bezoeken zijn september en begin oktober. Dit is de oogsttijd, wanneer de kleur van de rijstvelden goud en geel wordt.

In mei en juni beginnen ze met het besproeien van de rijstvelden, wat het poriënseizoen wordt genoemd. Gedurende deze tijd worden de velden gevuld met water en veranderen ze in een gigantische spiegel. Ook deze periode is een goede tijd om te bezoeken en zeer geschikt voor fotografen.

In de maanden tussen het verven en oogsten kun je de rijst in verschillende stadia zien groeien. Hoe dichter je bij de oogst bent, hoe langer de rijst zal zijn. Verwacht de maanden ervoor mooie groene rijstvelden te zien.

Hoe kun je de rijstvelden in Sapa zien

De beste manier om dit gecultiveerde hoogtepunt te verkennen, is door een trekking in Sapa te maken door de rijstvelden en van dorp tot dorp van etnische minderheden. Op deze manier heb je niet alleen een prachtig uitzicht op de rijstvelden in Sapa, maar verken je ook de unieke cultuur van de lokale heuvellandschappen die daar leven. Er zijn verschillende wandelroutes en opties. Van een halve dag, een hele dag tot meerdere dagen.

Sapa trekking
Trekking in Sapa

Als je niet van trekking houdt of gezond genoeg bent, kun je er ook voor kiezen om met de auto langs mooie wegen te gaan. Een andere manier is om met de motor te gaan, met verschillende routes die je kunt nemen. Je kunt de Sapa Loop rijden als je echt van motorrijden houdt. De lus duurt 2 tot 3 dagen, maar houd er rekening mee dat autorijden door de bergen van Vietnam niet zonder gevaar is en alleen bedoeld is voor ervaren rijders. De laatste mogelijkheid om de rijstvelden van Sapa te verkennen is fietsen met de mountainbike. Er zijn een aantal tours die je kunt doen, het is verstandig om met een gids mee te gaan.

Voor de complete ervaring kun je overnachten in een lokale homestay in Sapa. Deze zijn eigendom van de minderheden. Verwacht niet veel luxe, want je blijft hier voor de beleving. Ze hebben allemaal westerse toiletten en klamboes. ‘S Avonds ga je met ze mee eten en als je een trekking doet met een gids, kan hij je helpen om met ze te communiceren. Sommige homestays hebben ook de mogelijkheid om een ​​kruidenbad te doen. In de ochtend word je wakker van de geluiden van de boerderijdieren in het dorp, met prachtig uitzicht op een opkomende zon boven de rijstvelden.

Tip! Bekijk onze Sapa tours, inclusief trekking door de rijstvelden van Sapa. Daarnaast zijn er ook tochten met sightseeing per auto, bezoek aan lokale markten en mountainbiken.

Hoe worden de rijstvelden van Sapa gebouwd?

Sommige rijstvelden in Sapa zijn meer dan 100 jaar oud. Deze rijstvelden worden met de hand gemaakt met behulp van eenvoudige landbouwwerktuigen en met behulp van boerderijdieren zoals buffels. De mensen die ze hebben gemaakt, zijn etnische minderheden. Deze etnische mensen zijn voornamelijk de Dao, H’mong, Giay en Tay-mensen die de techniek van landteelt van generatie op generatie deelden.

Wanneer u de rijstvelden van Sapa bezoekt, ziet u nog steeds deze etnische minderheden, vaak in hun traditionele kleding, aan het werk op het land. Ze oogsten de rijst met de hand en gebruiken buffels om het land om te ploegen.

Beste rijstvelden in Sapa

De beste rijstvelden van Sapa zijn te vinden in de Muong Hoa-vallei. De hele vallei is bedekt met rijstvelden, maar om je rond te leiden, hebben we een paar dorpen en gemeenten op een rijtje gezet om aan te geven waar de beste plaatsen zijn om ze te bekijken.

1. Y Ty

YTy homestay

Voor de mooiste rijstvelden rond Sapa moet je het verst reizen. Ongeveer 75 km of 3,5 uur om precies te zijn. Y Ty ligt hoog in de bergen, vlakbij de Chinese grens. Vanwege een hoogte van meer dan 2000 meter is het vaak bedekt met wolken. Vanwege de afstand wordt het niet bezocht door veel toeristen en is het mannelijk bekend onder de fotograafgemeenschap. De reden daarvoor ligt voor de hand, in deze gemeente zijn de terrasvormige rijstvelden enorm en hoog, afgewisseld met afgelegen dorpen van etnische minderheden.

2. Ta Van

Ta Van trekking nabij Sapa

Het dorp Ta Van is een van de meer bekende dorpen rond Sapa en een populaire plek om te overnachten in een homestay. De populariteit komt doordat dit dorp volledig omringd is door de rijstvelden van Sapa. Hier overnachten is een unieke ervaring.

3. Ta Phin

Ta Phin Sapa

Het dorp Ta Phin is een ander dorp in de Muong Hoa-vallei, omgeven door rijstvelden. Het ligt op ongeveer 15 km van het centrum van Sapa. Er zijn veel trektochten naar dit dorp, met genoeg homestays voor een overnachting en omgeven door de beroemde rijstvelden.

4. Ban Ho

Ban Ho rijstvelden in Sapa

Ban Ho ligt op 32 km van Sapa en doordat het dieper in de Muong Hoa Vallei ligt, is het ook een minder bezocht dorp. Er zijn tweedaagse trektochten die hier eindigen en sommige 3-daagse trektochten blijven hier overnachten (op de tweede nacht). Er zijn geweldige wandelroutes tussen Ta Van en Ban Ho, maar het is verstandig om dit met een gids te doen, aangezien de routes niet op online kaarten staan ​​aangegeven. Onderweg zie je een aantal prachtige rijstvelden.

5. Thanh Kim

Thanh Kim rijstvelden in Sapa

Bij Thanh Kim vind je Topas Ecolodge, de bekendste eco-lodge van Noord-Vietnam. Geniet van het overloopzwembad bovenop de berg met een schilderachtig uitzicht op de rijstvelden beneden. De bungalows liggen verspreid langs de berghelling met vergelijkbare uitzichten. Maar er hangt een hoog prijskaartje aan een verblijf in dit resort en als het niet in je budget past, kun je nog steeds het Thanh Kim-gebied verkennen en genieten van het uitzicht.

Topas Eco Lodge
Topas Eco Lodge

Tips voor andere terrasvormige rijstvelden in Vietnam

Zijn de rijstvelden in Sapa te ver van je geplande route? Of liever meer buiten de gebaande paden, zonder dat er veel toeristen komen? Dan zijn er nog genoeg Sapa alternatieven.

  • Mu Cang Chai – Hier vind je de mooiste rijstvelden van Vietnam. Het wordt vooral bezocht tijdens het oogstseizoen, omdat het andere bezienswaardigheden mist dan Sapa. Het heeft ook enkele van de beste opties voor trektochten in Vietnam.
  • Hoang Su Phi – Dit is bijna net zo buiten de gebaande paden als je kunt vinden. Ver weg voor een toeristische trekpleister, in de provincie Ha Giang vind je enkele van de meest epische rijstvelden in combinatie met authentieke dorpen van etnische minderheden.
  • Pu Luong – Dit natuurreservaat ligt verder naar het zuiden, tussen Mai Chau en Ninh Binh. Het is kleiner dan de rijstvelden in Sapa, maar ook rustiger en pittoresker. hier vind je een vallei vol terrasvormige rijstvelden met kleine dorpjes. Perfecte trekkingbestemming.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.